Lato w pełni! Owoców w bród! Jak tu nie wykorzystać takiej okazji, żeby przygotować wspaniałe, pachnące latem desery.
Biegnijcie na targ i kupcie dużo sezonowych owoców, a potem zaszyjcie się w kuchni na chwilę i przygotujcie jeden z tych zdrowych deserów bez rafinowanego cukru, bez glutenu i laktozy.
Ciasto z kruszonką i z owocami stało sie największym hitem na blogu tego lata. Wielu z Was powtórzyło mój przepis i pisaliście, że efekty byly wspaniałe. Podkreślaliście, że ciasto niczym nie różni się od tradycyjnego glutenowego, jest przepyszne i pełne lata. Jeśli jeszcze go nie piekliście to koniecznie musicie to zrobić. Podobno z wiśniami też smakuje wybornie.
Tarta z creme brulee to proste połączenie kruchego spodu i aksamitnego kremu z kwaskowatymi owocami. Spód tarty może Wam posłużyć jako baza do innych słodkich tart. A jeśli robicie letni piknik na trawie dla większej ilości osób, po prostu upieczcie kilka spodów za jednym razem i napełnijcie tylko innymi dodatkami np. kremem czekoladowym i owocami albo kremem daktylowym i porzeczkami. A jak zostało Wam więcej siemianki to dodajcie do niej daktyli i kakao i wyłóżcie na spód razem z sezonowymi owocami.
Mini babeczki z jagodami mogą być szybkim deserem, kiedy bardzo potrzebujecie zjeść coś czekoladowego, a zwykła czekolada Wam się przejadła. Czekolada w formie babeczek i do tego z Waszymi ulubionymi owocami to może być to, czego szukają Wasze kubki smakowe.
Krem daktylowy, którym nadziałam tartę z owocami to mój ulubiony słodki krem do ciasta. Bardzo przypomina karmel z tym, że jest dużo smaczniejszy :) Możecie go jeść osobno lub z ulubionymi owocami dla kontrastu smaków.
Tarta z owocami leśnymi przypomina trochę sernik na zimno dzięki galaretce z mleka kokosowego. Jest lekka i delikatna w smaku. Doskonała na gorący letni wieczór.
Tartaletki z kremem jaglanym nadają się dla wszystkich uczulonych na jaja, a szczególnie dla dzieci, które kochają kaszę jaglaną.
Tartaletki z rabarbarem to wersja dla osób stosujących protokół autoimmunologiczny. Nie zawierają jaj, orzechów ani pestek. Z rabarbarem smakują naprawdę wyśmienicie. Sezon na rabarbar już się powoli kończy, pospieszcie się żeby go wykorzystać.
Spód do tartaletek z budyniem to jeden z moich ulubionych. Chrupiący i pachnący orzechami. Delikatny budyń doskonale współgra z owocami. Zamiast truskawek polecam także maliny, jeżyny lub jagody albo mix tychże.