Święta Bożego Narodzenia już za rogiem. W związku z tym chciałabym Wam oszczędzić czasu na szukanie przepisów na paleo ciasta i ciasteczka bez glutenu i cukru i podrzucam moje sprawdzone i ulubione przepisy. Królują w nich aromatyczne, rozgrzewające przyprawy takie jak goździki, imbir, cynamon, kardamon oraz masa orzechów i suszonych owoców. Po prostu zapach i smak świąt!
1. Piernik kasztanowy
Wiem, że mąka kasztanowa jest droga, ale warto raz w roku ją kupić i użyć do przygotowania tego piernika. Wspomnienia będą niezapomniane.
2. Tarta bananowo-czekoladowa
Przepyszne połączenia smaków. Mały kawałeczek zaspokoi Waszą ochotę na słodkie. Kto był na warsztatach podczas weekendu z paleo mógł się przekonać jak smaczne jest to ciasto.
3. Pierniczki bez jaj
Do ich przygotowywanua zaangażujcie swoje dzieci. Będzie dużo śmiechu i niezła zabawa!
4. Kruche ciasteczka bakaliowe (bez jaj)
Tak samo jak pierniczki integruje rodzinę i przyjaciół. Chrup, chrup...
5. Tartaletki z kutią i mandarynkami
Esencja śwąt. Mak, suszone śliwki, orzechy i mandarynki... Z tych składników, możecie też zrobić jedną dużą tartę.
6. Szarlotka z pianką
Szarlotka to ulubiony deser Polaków, nie może go zabraknąć na światecznym stole.
7. Keks
Napakowany bakaliami i aromatem. Kawał konkretnego ciasta, które gryzie się i gryzie z uśmiechem na twarzy.
8. Babeczki marchewkowo-żurawinowe
Zapach świąt zamknięty w jednej babeczce. Możecie ją pieknie zapakować i podarować jako prezent pod choinkę.