7 pomysłów na rozgrzewające dania bez glutenu

 Za oknem zimno i wieje. A to dopiero zapowiedź naprawdę mroźnych dni.

 

Warto mieć w zanadrzu kilka przepisów na mega rozgrzewające i proste dania, po które warto sięgnąć jesienią i zimą.

 

Królują tu składniki ocieplające ciało, przeciwzapalne i dodające energii takie jak ostre papryczki, kmin, cynamon, kurkuma i imbir oraz warzywa tj: czosnek, cebula czy por.

Po takich daniach na pewno poczujecie się błogo i pełni sił.


1. Rosół


Numer jeden jeśli chodzi o moce rozgrzewające. Rosół to pierwsza pomoc, kiedy czujecie, że "coś Was bierze". A jeśli chcecie jeszcze bardziej się rozgrzać, zróbcie naprawdę ostrą tajską wersję rosołu. 

rosół bulion mocy 

2. Klopsy jagnięce z puree z batata i selera


Będą stanowić wspaniały obiad po ciężkim dniu.

pulpety jagnięce z batatem

3. Gulasz z jelenia


Najlepiej smakuje po całym dniu chodzenia po górach. Gulasz możecie podać z batatami lub dynią zamiast ziemniaków lub z ulubioną kaszą (w wersji samuraj)

gulasz z jelenia

4. Makaron z pulpecikami


Bardzo pożywne danie, które sprawi, że poczujecie siłę.

Makaron z pulpecikami na ostro

5. Zupa dyniowa z curry


Ostre i bardzo ostre papryczki grają tu rolę główną. Będziecie się pocić na samą myśl o tej zupie.

zupa dyniowa z curry

6. Dynia słodko-ostra 

Ten pomarańczowy dodatek może stanowić część obiadu lub być lekką kolacją

 

dynia słodko-ostra

7. Grasica po tajsku


Grasica wspomaga układ odpornościowy i zapobiega min. przeziębieniom. Jej delikatna struktura w połączeniu z ostrymi przyprawami stanowi super rozgrzewające danie główne.

Grasica po tajsku

 

A jakie są Wasze ulubione rozgrzewające dania?

Dajcie mi znać w komentarzach. Dzięki!

 

Dodaj komentarz
Subskrypcja

Bądź na bieżąco i otrzymuj na skrzynkę niepublikowane na blogu cenne porady!