Naleśniki, placuszki, racuszki... To dobry sposób nie tylko na uzupełnienie węglowodanów, ale też wspaniałe doznania smakowe.
Są proste, pyszne, dodają energii i szczególnie przydadzą się w sezonie jesienno-zimowym, kiedy chcemy poczuć miłe rozgrzanie od środka.
Poniżej przedstawiam Wam moje propozycje na pyszne naleśniki i placki bez glutenu, laktozy i cukru.
Użyłam moich ulubionych mąk. Każda z nich jest inna, ma inne właściwości, zapach, smak. Warto wypróbować różne rodzaje mąk w swojej kuchni dla urozmaicenia menu.
1. Naleśniki kokosowe z owocami
Najlepiej smakują z owocami np. z malinami, truskawkami ale też z prażonym jabłkiem albo dżemem ze sliwek.
2. Naleśniki kasztanowe z czekoladą
Wspaniale komponują się z czekoladą, karobem, proszkiem maca i przyprawami korzennymi np. cynamonem. Ale równie dobrze sprawdzą się z długodojrzewającym serem (w wersji primal) lub z sadzonym jajem i szczypiorkiem.
3. Naleśniki z mąki z amarantusa
Dosyć neutralne w smaku, nadadzą się do wersji na słodko i na wytrawno. Można je też napakować całą masą świeżych warzyw np. sałat, jarmużu i polać sosem z tahini lub zjeść z awokado i kiełkami.
To bardzo prosty i szybki przepis na sycące placuszki z mąki kokosowej, które mogą być bazą do racuchów. Można je też zapakować do pracy na drugie śniadanie bo są zwarte i nie rozpadają się. Do tego łyżka mleka kokosowego lub dip z awokado i jest pycha.
Bardzo aromatyczne. Rozpogodzą każdy dzień. Są przepyszne!
Naleśniki z mąki gryczanej najlepiej pasują w towarzystwie sadzonych jaj, warzyw lub wszelakich musów warzywnych. Można je też pokroić w paski, które będą służyły jako makaron do zupy lub spaghetti. Genialne!
Dajcie znać w komentarzach, jakie naleśniki lubicie najbardziej.