Za chwilę znów jesień. Liczę na piękną, złotą jesień pełną dyni, kasztanów i jabłek.
Nie zdawałam sobie sprawy, że na blogu mam aż tyle przepisów z wykorzystaniem jabłek. No ale w końcu to nasz narodowy owoc, a ja jestem córką sadownika. Postanowiłam zatem zebrać dla Was wszystkie te przepisy. Szarlotki, brownie, tarty i co jeszcze chcecie.
Dajcie mi znać w komentarzach, który z przepisów już przetestowaliście i czy Wam smakował.
1. Szarlotka z pianką (paleo)
Szarlotka z delikatną pianką, w której mocno dominuje kokos. To bardzo wytworna wersja szarlotki, ładnie prezentuje się na stole podczas rodzinnych imprez.
2. Tarta z jabłkami
Może trochę bardziej pracochłonna, ale pokochacie ją za połączenie kruszonki z delikatną masą jabłeczną i polewę czekoladową. Doskonała w roli jubileuszowego ciasta dla kogoś bliskiego.
3. Babeczki a la szarlotka
Na bazie mąki kasztanowej i kokosowej, które idealnie pasują do jabłek. Łatwo można je zapakować w drogę lub do szkoły.
4. Brownie z jabłkami i bananami
Czekoladowe, aksamitne i słodkie dzięki owocom i odrobinie miodu. Nie znam nikogo, kto nie lubi brownie.
5. Mazurek z jabłkami
To pomysł nie tylko na Wielkanoc. Pełen słodkich bakalii osłodzi Wam gorzkie chwile.
6. Tarta rustykalna z jabłkami
Mój absolutny faworyt! Był czas, że w domu musiałam ją piec codziennie, bo tak nam smakowała. Jest tak bardzo lubiana ze względu na prostotę, szybkość wykonania i przepyszny smak. Nadziejcie ją śliwkami albo jagodami, a ujrzycie ją w jeszcze innej odsłonie.
7. Pieczone jabłka z surową kruszonką
Wiecie, że możecie je zrobić również w mikrofalówce w pracy? Tak! To świetny pomysł na drugie śniadanie. Jeśli masz na biurku jabłko, a w szufladzie garść orzechów lub pestek to posiłek gotowy!
8. Paleo jabłecznik
Jeden z najpopularniejszych przepisów na blogu. Widać, że lubicie prostotę, bo w tym tkwi jego sekret. Idealny przepis kiedy goście już stoją u drzwi.
9. Strudel z jabłkami
Kruche ciasto z mąki sorgo (afrykański kumpel jaglanej), która jest bardziej neutralna w smaku od jaglanej i nie ma gorzkiego posmaku jak niektóre z nich. Z tego ciasta możecie też zrobić tartę rustykalną.
10. Ciasteczka kokosowe z musem z jabłek
To wersja ciasteczek AIP dla osób, które stosują protokół autoimmunologiczny. Mus jabłkowy dodaje smaku i „skleja” ciasteczka.
11. Mini szarlotki
Każdy kto nie ma piekarnika w domu, a do tego ma nietolerancję na jaja ucieszy się na ten przepis. Bez pieczenia i bez jaj! Na bazie gotowych batonów. Pełne orzechów i daktyli.
12. Mini tarty z jabłkami
Szybkie w przygotowaniu, o chrupiącym spodzie i aksamitnym nadzieniu. Idealne na jesienne wieczory przy gorącej herbacie.
13. Karmelizowane jabłka
Deser z patelni. Banalny i ekspresowy. Jeden z naszych ulubionych. Spróbujcie koniecznie jak smakują jabłka w takim wydaniu.
14. Brownie z antonówkami
Mocno czekoladowe dla amatorów czekolady i korzennych smaków. Następnego dnia smakuje jeszcze lepiej.