20 min.
2
bez pieczenia
Składniki
  • 300 ml kremu kokosowego (gÄ™sta część z mleczka kokosowego)
  • 2 kiwi
  • garść suszonego berberysu
  • garść suszonych pomidorków cherry
  • pÅ‚aska Å‚yżeczka ostropestu
  • pÅ‚aska Å‚yżeczka cynamonu
  • pÅ‚aska Å‚yżeczka ksylitolu

bezmleczny jogurt

Przygotowanie:

  • Namoczyć berberys w ciepÅ‚ej wodzie (ok 15 min.)
  • W tym czasie ubić krem kokosowy (musi być zimny z lodówki inaczej siÄ™ nie ubije) w malakserze używajÄ…c wczeÅ›niej zmrożonej koÅ„cówki malaksera (jak do ubijania biaÅ‚ek). Ubijać ok 5-7 min. najpierw na maÅ‚ych potem na Å›rednich obrotach.
  • W czasie kiedy ubija siÄ™ krem, obrać o pokroić na maÅ‚e kawaÅ‚ki owoce kiwi.
  • Na dnie szklanego naczynia ukÅ‚adać warstwami: najpierw namoczony i odsÄ…czony berberys, posypać go ksylitolem (jest gość kwaÅ›ny), nastÄ™pnie krem kokosowy posypany ostropestem i cynamonem, owoc kiwi, znów mleko kokosowe i na koÅ„cu resztÄ™ kiwi i pomidorki cherry.
  • Ostawić na kilkanaÅ›cie minut do lodówki.
  • Rozpieszczać zmysÅ‚y smaku i wzroku (bo piÄ™knie siÄ™ prezentuje taki deser)

 jogurt bez mleka   jogurt bez laktozy

Dodaj komentarz
Subskrypcja

Bądź na bieżąco i otrzymuj na skrzynkę niepublikowane na blogu cenne porady!