20 min.
2
bez pieczenia
Składniki
- 300 ml kremu kokosowego (gęsta część z mleczka kokosowego)
- 2 kiwi
- garść suszonego berberysu
- garść suszonych pomidorków cherry
- płaska łyżeczka ostropestu
- płaska łyżeczka cynamonu
- płaska łyżeczka ksylitolu
Przygotowanie:
- Namoczyć berberys w ciepłej wodzie (ok 15 min.)
- W tym czasie ubić krem kokosowy (musi być zimny z lodówki inaczej się nie ubije) w malakserze używając wcześniej zmrożonej końcówki malaksera (jak do ubijania białek). Ubijać ok 5-7 min. najpierw na małych potem na średnich obrotach.
- W czasie kiedy ubija się krem, obrać o pokroić na małe kawałki owoce kiwi.
- Na dnie szklanego naczynia układać warstwami: najpierw namoczony i odsączony berberys, posypać go ksylitolem (jest gość kwaśny), następnie krem kokosowy posypany ostropestem i cynamonem, owoc kiwi, znów mleko kokosowe i na końcu resztę kiwi i pomidorki cherry.
- Ostawić na kilkanaście minut do lodówki.
- Rozpieszczać zmysły smaku i wzroku (bo pięknie się prezentuje taki deser)