20 min.
2
bez pieczenia
Składniki
  • 300 ml kremu kokosowego (gęsta część z mleczka kokosowego)
  • 2 kiwi
  • garść suszonego berberysu
  • garść suszonych pomidorków cherry
  • płaska łyżeczka ostropestu
  • płaska łyżeczka cynamonu
  • płaska łyżeczka ksylitolu

bezmleczny jogurt

Przygotowanie:

  • Namoczyć berberys w ciepłej wodzie (ok 15 min.)
  • W tym czasie ubić krem kokosowy (musi być zimny z lodówki inaczej się nie ubije) w malakserze używając wcześniej zmrożonej końcówki malaksera (jak do ubijania białek). Ubijać ok 5-7 min. najpierw na małych potem na średnich obrotach.
  • W czasie kiedy ubija się krem, obrać o pokroić na małe kawałki owoce kiwi.
  • Na dnie szklanego naczynia układać warstwami: najpierw namoczony i odsączony berberys, posypać go ksylitolem (jest gość kwaśny), następnie krem kokosowy posypany ostropestem i cynamonem, owoc kiwi, znów mleko kokosowe i na końcu resztę kiwi i pomidorki cherry.
  • Ostawić na kilkanaście minut do lodówki.
  • Rozpieszczać zmysły smaku i wzroku (bo pięknie się prezentuje taki deser)

 jogurt bez mleka   jogurt bez laktozy

Dodaj komentarz
Subskrypcja

Bądź na bieżąco i otrzymuj na skrzynkę niepublikowane na blogu cenne porady!